SOLUȚIE. Propunerea unor fermieri români ar rezolva problema comasării terenurilor agricole. Este vorba despre dreptul la proprietate și folosință

SOLUȚIE. Propunerea unor fermieri români ar rezolva problema comasării terenurilor agricole. Este vorba despre dreptul la proprietate și folosință
„Dacă fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziția micilor fermieri sau proprietarilor suprafețe mai mici un teren la limita exploatației sale, în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului” / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 30/06/2020, 13:25

În prezent, existența mai multor mici proprietăți intercalate între suprafețe agricole mari face imposibilă lucrarea pământului fără costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de îngrășăminte și substanțe fitosanitare, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) propune o nouă metodă de comasare a acestor terenuri, cu respectarea dreptului de proprietate și folosință.

„Asta înseamnă că fermierul care are o suprafață însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăți de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziția micilor fermieri sau proprietarilor suprafețe mai mici un teren la limita exploatației sale, în suprafață echivalentă și de aceeași calitate a solului”, precizează oficialii organizației de agricultori din România.

Ei susțin că, prin acest schimb de terenuri, nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce „ar permite exploatarea agricolă în condiții de maximă eficiență”.

În prezent, intercalarea parcelelor pe suprafețe mai mari de teren generează totodată problema imposibilității construirii unui sistem de irigații, „mai mult decât necesar în condițiile schimbărilor climatice”.

„LAPAR consideră că un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din România.

„Ținem să mai precizăm că actuala structură a proprietății agricole în România constituie o piedică în realizarea viitoarelor obiective de mediu și climă ce vor fi impuse prin noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, în discuție la această oră.

„O reală comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generând suprafețe mari de lucru, va permite în mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu creșterea profitabilității pentru fermieri și pentru țară”, susțin fermierii din LAPAR.

Propunerea de comasare a terenurilor gândită de LAPAR nu ar fi una „îndreptată împotriva cuiva”

Potrivit precizărilor liderilor LAPAR, demersul vizat se vrea începutul unei dezbateri publice naționale, fără ca propunerea să fie gândită a afecta deloc existența și situația fermelor mici și mijlocii din România.

„LAPAR afirmă clar că nu este o propunere îndreptată împotriva cuiva, ci o chemare la discuții care să permită creșterea profitabilității agriculturii din România, la toate nivelurile”, afirmă cei din organizația de fermieri.

Conform datelor INS și ale Eurostat, la ora actuală, în România există cel mai mare număr de ferme din spațiul comunitar – 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din blocul comunitar (UE27).

Un procent de 91,8% dintre ferme au suprafețe mai mici de cinci hectare. Ca atare, în acest context se poate vorbi de gospodării țărănești, de subzistență.

„Amplasarea fizică a acestor suprafețe, de multe ori intercalate între proprietăți mai mari, duce la fragmentarea suprafețelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafețe mai mari, după principii de rentabilitate economică și cu respectarea normelor europene în domeniu”, au conchis cei din LAPAR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?